Resep Ayam asem pedas masak arab dan Cara Memasak

Ayam asem pedas masak arab

Lagi musim sakit krna pandemi juga..kaka ipar ku yg asli yaman lagi sakit ga ada nafsu makan..bingung mau masak apa buqt dia akhir nya aqu cobain bikin ayam asem pedas pake bumbu2 rempah khas masakan arab..pas udh matang enak juga dan pas di kirimin ke rumah kaka ipar ku dia sukaaa bgt kayk dpt moodbooster nafsu makan gtu kata dia

Bahan-bahan

2 org
  1. 1/4 ekor dada ayam buang kulit nya potong dadu
  2. 1 bh kentang potong dadu
  3. 5 buah cabe hijau keriting
  4. 1/2 bawang bombay cincang kasar
  5. 1 bh kayu manis (aku skip krn lg ga ada stok)
  6. 1/2 sdt jinten utuh
  7. 1/2 sdt lada hitam bubuk
  8. 1/2 sdt jinten bubuk
  9. 1/2 sdt kunyit
  10. 1/2 sdt lada putih
  11. Garam dan kaldu jamur secukup nya
  12. Air secukup nya
  13. 1 sdm squs tomat
  14. 1 buah tomat di cincang halus
  15. Bumbu yg di halus kan =
  16. 5 siung bawang putih
  17. Sedikit jahe

Langkah

  1. Goreng kentang sampai matang kemudian.. Tumis bawang bombay..setelah layu masukan baw put dan jahe yg sdh di haluskan besama kayu manis utuh dan jinten utuh tumis hingga matang

  2. Masukan ayam kecil kan api hingga ayam empuk

  3. Kemudian setelah ayam empuk masukan tomat dan saus tomat tutup sebentar smpai meresap

  4. Setalah bumbu meresap masukan bumbu rempah halus..garam dan kaldu jamur masak sebentar kemudian beri air agar bumbu lbh meresap dan ayam matang sempurna.. Setelah hampir matang msukan irisan cabe hijau aduk sebentar setelah agk layi dan air menyusut angkat Dan siap di sajikan

Masukkan ayam kedalam bahan sambal kacau rata supaya ayam bersalut dengan sambal.. Masukkan pula garam secukuprasa dan air asam jawa..kacau lagi.. biar sebentar hingga ayam masak dan pecah minyak. Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan sedikit daun kesum..kacau rata. biar lagi sebentar hingga kuah sedikit kering.. BAHAN-BAHANNYA :-) ½ ekor ayam – potong kecil, cuci bersih dan toskan. 2 kelopak sawi jeruk (optional) 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu. 1 genggam daun kesom. 1 per 2 cawan jus asam jawa. 1 per 2 cawan cili kisar. Garam dan gula secukup rasa. Panaskan minyak, tumis bawang kemudian masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi. Apabila telah wangi, masukkan air asam jawa, asam keping, daun kesum & daun pudina. Kemudian masukkan ayam yang telah dipotong tadi. Masukkan garam & gula secukup rasa, masak ayam hingga naik bau. Apabila ayam sudah hampir setengah masak masukkan terung, kemudian

2 sudu besar minyak masak 1 ayam, dipotong 4 2 cengkih 2 batang kayu manis 10 biji lada hitam 2 tomato 2 sudu besar serbuk santan S&P 1 sudu kecil garam sedikit saffron yang dicampur 1 per 4 cawan air 3 sudu besar pes tomato 1 kiub ayam, dibancuh dalam 500ml air panas . Preparation. Perap ayam bersama garam dan air saffron. Ayam Asam Pedas style Melaka, yang memang tak dinafikan lagi sedap sungguh rasanya. Mula-mula Che Nom tengok ada satu rancangan masak kat TV, perkongsian dari seorang saudara dari Melaka, dengan kuah yang pekat dan bnyk bahan-bahan menarik dimasukkan , sampai teliur lah Che Nom tengok. Garenti Jadi! - Kongsi Resepi. Cara Buat Masak Asam Pedas Ayam. Garenti Jadi! Biasanya masak asam pedas mesti ikan pari lah ikan kembung lah. Tapi kali ni kena cuba buat masak asam pedas ayam pulak. Bukan biasa-biasa rasanya. Confirm akan suka walaupun baru pertama kali rasa. Kalau tak percaya, boleh cuba dulu.

Baiklah mari lihat 10 resepi asam pedas yang telah dapat kami kumpulkan didalam koleksi kali ini. 1. Resepi Asam Pedas Mak De. Resepi yang pertama ialah asam pedas yang telah dicipta oleh seorang tukang masak yang berasal dari Melaka. Masakan ini mempunyai peminatnya yang tersendiri dan anda haruslah mencubanya bagi merasai sendiri keenakkannya. Sedapnya menu Asam Pedas Tenggiri ni. Bagi yang teringin nak makan Asam Pedas yang sedap, tak perlu lagi pergi jauh ke Melaka. Anda boleh masak sendiri di rumah ikut resipi perkongsian saudari Rosni Musa ni. Asam Pedas Melaka ni ada macam-macam versi. Ada yang guna daun kari, daun kunyit, daun kesum dan bunga kantan. Masak hingga ayam empuk dan perasakan dengan garam secukupnya, masukkan secubit gula jika suka. Kacau perlahan dan masak lagi untuk 7 - 8 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan asam pedas ayam dengan nasi panas, telur dadar dan ulam-ulaman.

Asalnya asam pedas, tapi saya cuba2 tambah santan, sedap juga PENULIS myResipi MASAKAN Resipi Ringkas TAHAP KESUKARAN Medium FAKTA MASAKAN Ayam Asam Pedas style Melaka, yang memang tak dinafikan lagi sedap sungguh rasanya. Mula-mula Che Nom tengok ada satu rancangan masak kat TV, perkongsian dar IngredientsFishSour mangoOnionGarlicArab seasoningTurmericSalam leafsChili powderSalt and sugar#asampedasikanmangga#mbokbrebeskuwait

Nak masak Asam Pedas ni simple dan mudah je.Tak tahu resepi, boleh Google.Tak tahu cara masak, boleh tengok Youtube.Haaa…takde alasan lain kecuali malas.Kalau dah malas apapun tak jadi la. Okay, dekat sini Abam ada share resepi.Boleh cuba kalau berminat.Ini style Abam, belajar dari Sifu dulu. Bahan-Bahan – 1kg Ikan Pari NASI ARAB RM12 & NASI BAJET RM6 ‼️ Order sekarang‼️‼️‼️ Home » Unlabelled Ayam Masak Asam Pedas : Masak Asam Pedas Ikan Merah Yang Terlajak Sedap - Azie Kitchen - Garang asem, sesuai dengan namanya hidangan ayam ini rasanya asam segar. Monday, December 6, 2021